Vrijstaand bad versus Ingebouwd bad: Welke past bij jouw badkamer?

 

Het kiezen van het perfecte bad voor je badkamer is niet alleen een kwestie van stijl. Maar ook van functionaliteit en ruimtegebruik.Twee populaire opties die vaak in overweging worden genomen zijn vrijstaande baden en ingebouwde baden. Elk type bad heeft zijn eigen unieke voordelen en overwegingen, dus het is belangrijk om goed geïnformeerd te zijn voordat je een beslissing neemt.

 

 

Een vrijstaand bad kan een statement maken in je badkamer. Het staat los van de muur en kan daardoor een gevoel van luxe en ruimte creëren. vooral in grotere badkamers. Het visuele effect is vaak indrukwekkend en kan dienen als het middelpunt van je badkamerontwerp.

Aan de andere kant zijn ingebouwde baden meer geschikt voor badkamers met beperkte ruimte. Ze zijn ontworpen om efficiënt gebruik te maken van de beschikbare ruimte door zich naadloos tegen de muren te nestelen. Dit type bad kan een strakke en moderne uitstraling geven aan je badkamer en is vaak gemakkelijker te integreren in een algeheel badkamerontwerp.

Bij het kiezen tussen een vrijstaand of ingebouwd bad zijn er verschillende factoren om te overwegen. zoals de beschikbare ruimte, je persoonlijke stijlvoorkeuren, en het gewenste effect in je badkamer.

Verder in dit artikel zullen we dieper ingaan op de specifieke voor- en nadelen van elk type bad, zodat je een weloverwogen beslissing kunt nemen die past bij jouw unieke behoeften en smaak.

 

Vrijstaande baden: Een luxe

 

Het mooie ontwerp en plaatsing maken ze tot een opvallend middelpunt, dat de hele ruimte transformeert en verheft. Deze baden worden niet beperkt door de noodzaak om tegen een muur te leunen, wat betekent dat ze vrijelijk kunnen worden geplaatst op plekken die het beste passen bij de lay-out van de badkamer. Of het nu gaat om een klassiek vrijstaand bad op pootjes dat een nostalgische charme uitstraalt, of een modern gestroomlijnd ontwerp dat minimalisme toevoegt. Vrijstaande baden bieden een scala aan stijlen en materialen die passen bij diverse badkamerontwerpen
 
Hier zijn enkele voordelen van vrijstaande baden:

 

Hieronder vrijstaand bad van RIHO

         

           

Voordelen:

 • Stijlvolle uitstraling: Vrijstaande baden voegen luxe en comfort toe aan elke badkamer. Ze dienen vaak als een designstatement en kunnen het hele uiterlijk van de ruimte transformeren.
 • Flexibele plaatsing: Omdat ze niet aan een muur bevestigd zijn, kun je vrijstaande baden op verschillende plaatsen in de badkamer positioneren. Dit geeft je meer vrijheid bij het ontwerpen van de ruimte.
 • Gemakkelijke installatie: In vergelijking met ingebouwde baden zijn vrijstaande baden vaak eenvoudiger te installeren, waardoor je tijd en geld kunt besparen tijdens het renovatieproces.

 

Nadelen:

 • Ruimtevereisten:  Vrijstaande baden hebben over het algemeen meer ruimte nodig dan ingebouwde baden. Dit kan een beperking zijn in kleinere badkamers waar elke centimeter telt.
 • Hoger prijskaartje:  Vanwege hun luxe uitstraling en materiaalgebruik kunnen vrijstaande baden duurder zijn dan ingebouwde baden. Dit kan een factor zijn voor mensen met een beperkt budget. Ingebouwde baden zijn klassiek en functioneel. Ze passen naadloos in de badkamerlay-out en bieden een aantal voordelen:

Voordelen:

 • Ruimtebesparend:  Ingebouwde baden zijn ideaal voor kleinere badkamers omdat ze minder vloeroppervlak innemen. Ze zijn perfect voor ruimteoptimalisatie.
 • Naadloze integratie:  Deze baden worden direct in de muur geplaatst, waardoor een naadloze en geïntegreerde uitstraling ontstaat die goed past bij moderne badkamerontwerpen.
 • Variëteit in stijl:  Hoewel ingebouwde baden vaak als meer traditioneel worden beschouwd, zijn er tegenwoordig tal van stijl- en ontwerpmogelijkheden om uit te kiezen. Je kunt er een vinden die past bij vrijwel elk decor.

 

 

Nadelen:

 • Beperkte ontwerpvrijheid:  Omdat ingebouwde baden aan één of meerdere muren zijn bevestigd, heb je minder flexibiliteit bij het plaatsen en ontwerpen van je badkamer.
 • Mogelijke installatie-uitdagingen:  Het installeren van een ingebouwd bad kan complexer zijn dan het installeren van een vrijstaand bad, vooral als er aanpassingen aan de muur nodig zijn.

 

Welke moet je kiezen?

Het kiezen tussen een vrijstaand bad en een ingebouwd bad hangt af van verschillende factoren, waaronder de grootte van je badkamer, je budget, en natuurlijk je persoonlijke voorkeur. Overweeg de volgende vragen bij het nemen van je beslissing:

 

 • Hoeveel ruimte heb ik beschikbaar in mijn badkamer?
 • Wat is mijn budget voor het bad en de renovatie?
 • Welke stijl en uitstraling wil ik bereiken in mijn badkamer?
 • Welk niveau van installatiegemak ben ik bereid te accepteren?

 

Door deze vragen te beantwoorden, kun je beter bepalen welk type bad het beste past bij jouw behoeften en de uitstraling van jouw badkamer.

 

Ontdek meer tips over badkameronderhoud en hoe je jouw badkamerinrichting kunt optimaliseren.

 

Of je nu kiest voor een vrijstaand bad dat een luxe toevoegt aan je ruimte, of voor een ingebouwd bad dat functionaliteit biedt, beide opties kunnen een prachtige toevoeging zijn aan jouw badkamer. Het belangrijkste is om een keuze te maken die past bij jouw levensstijl, behoeften en budget.

 

Happy soaking!